Neuropædagogik
Sommerfuglen arbejder med den neuropædagogiske metode i vores daglige socialpædagogiske arbejde. Neuropædagogik tager udgangspunkt i den aktuelle viden omkring hjernens neurale netværk og funktion. Vi bruger neuropsykologiske test og iagttagelser til at kortlægge borgerens stærke og svage sider på områder som opmærksomhed, kommunikation, hukommelse, orienteringsevne og social funktion, og i den forbindelse kan man sige at neuropædagogik fungerer som en form for neuropsykologi.
For at nuancere vores forståelse i forhold til de tilstande og intentioner som kan ligge bag en borgers adfærd, når en dysfunktionalitet i hjernen reducerer borgerens udtryksevne, har vores medarbejdere deltaget i neuropædagogiske kurser og uddannelsesforløb og vi holder os til stadighed opdateret. Udgangspunktet er at få en større viden om vekselvirkningen mellem emneområder som neuropædagogik, socialpædagogik og neuropsykologi, og derigennem hjælpe den enkelte borger til at udvikle sine ressourcer og sin livskvalitet. Med mere viden på disse områder kan vi som professionelle omsorgsgivere udvikle mere respekt, indsigt og forståelse i de vanskeligheder, som hjerneskade kan medføre.
Vores fokus er at få den neurovidenskabelige forskning gjort konvertibel til det socialpædagogiske arbejde, og bruge den mere præcist i forhold til dokumentation. De daglige pædagogiske observationer kan i kombination med en viden om hjernens funktion, være nyttige redskaber i forståelsen af en borgers begrænsninger og udviklingspotentiale, og det er sådan vi bruger neuropædagogiken her på Sommerfuglen.
Det vil være meget omfattende her på hjemmesiden at give en mere detaljeret beskrivelse af denne syntese mellem pædagogik og neurovidenskab, så hvis området interesserer dig vil vi anbefale at skrive eller ringe til os, eller at læse mere om dette område på nettet.